top of page
Určeno: všem
 
Odčervování papoušků

  Je opravdu potřeba za každou cenu pravidelně odčervovat Vašeho papouška/papoušky? Určitě ne. Je nutné si uvědomit, že je daleko menší šance, že parazity bude napaden papoušek chovaný po celou dobu v čisté kleci jako pet mazlíček, než papoušci chováni v párech či skupinách ve volierách, které nejsou pravidelně čištěny. Je také rozdíl, zda jde o chov v závěsných voliérách/klecích nebo zda je umožněn přístup k přírodnímu substrátu na dně voliéry. Jiné chování a zvyky lze očekávat u papoušků z Austrálie oproti papouškům z Jižní Ameriky. Těchto rozdílů bychom dokázali jmenovat mnoho. 

  Chovatelé rádi odčervují pravidelně jednou či dvakrát ročně, nejlépe před chovnou sezónou. Vzhledem k různým vývojovým cyklům parazitů je toto řešení nevhodné a zbytečné. K tomu si chovatelé neuvědomují, že je potřeba vhodně zvolit přípravek, který se na daného parazita musí použít. A to se zde nerozepisuji o nakupování léčiv neznámého původu na burzách a vyloženě hazardním dávkování. Papoušky přece odčervujete proto, aby byli zdraví, v top kondici a následně se Vám třeba více dařilo v chovné sezóně. Tak proč dělat něco, co nepomůže a ve velkém množství případů jen poškozuje zdraví Vašich chovanců? Protože Vám to doporučil zkušený chovatel? Víte, já jsem také od malička chovatelem papoušků, následně terarijních zvířat. A až díky studiu na vysoké škole jsem si začal uvědomovat, jaké informace se to mezi chovateli vlastně šíří a jak moc špatné to se znalostmi tohoto typu je.

  Ceny Vašich chovanců jsou velmi často opravdu vysoké, přitom koprologické vyšetření stojí zhruba 150kč. Díky tomuto levnému vyšetření Vám veterinární lékař pomůže správně řešit problém s parazity za použití vhodně zvoleného přípravku a dávky. A co proto musíte udělat? Sbírat trus nejlépe po dobu několika dnů, uchovávat jej tak, aby nedošlo k vyschnutí a po ukončení sběru jej dopravit k Vašemu veterinárnímu lékaři.

 

  Zdravím všechny chovatele a nadšence pro exotická zvířata, MVDr. Osmančík Jakub

bottom of page